Process

Såhär går det till

Val av äpplen.



Vi mustar:

 - Plockad frukt eller fallfrukt.

- Fläckar och mindre skador går även bra att musta.         

     

Vi mustar inte:

- Mjölig eller övermogen frukt.

- Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med

   betande djur pga. farliga bakterier.


Mängd:

- Du får lämna in en valfri mängd frukt. För att få

   must av dina äpplen så måste du lämna in minst

   50 kg (ungefär 4-5 stora pappkassar).

- Det blir ca 25 - 30 liter must av 50 kg äpple.

Process

Vi krossar och pressar äpplena. Därefter pastöriseras musten och levereras i en praktisk treliters bag-utan-box. En kraftig självstående påse som håller minst ett år i rumtemperatur. En öppnad påse håller ca. en månad i kylskåp.


Råmust utan upphettning går att få i 2,5 liters dunk.


Vi kan även tappa upp i flaskor i lämplig storlek efter överenskommelse.


Att tänka på


Sommaräpplena kan vara svåra att musta. De blir lätt mjöliga och smaken har inte samma karaktär som senare mogna äpplen.


Ett bra tips är att bland två eller flera äppelsorter.


Ha inte för bråttom att ta dina äpplen till mustning. Ett omoget äpple har inte hunnit utveckla den sötma som ger god must. Ett omoget kan du känna igen på att kärnorna inte har hunnit bli bruna utan fortfarande är vita.